Начало / Блог / Как да изберем зъбен душ?

Как да изберем зъбен душ?

Всички сме се чудили как да изберем зъбен душ. Повечето хора знаят, че трябва да мият зъбите си с четка и паста, и да ги почистват с конец за зъби всеки ден. Много от тях дори знаят, че е добре да се използва четка с меки влакна и конец, който е подходящ за техните зъби. Не са много обаче тези, които са наясно какво представлява един зъбен душ и каква е неговата функция. Въпреки това, голяма част от тези хора биха имали полза от използването на такъв уред. Още от изобретяването му през 1962г. от американският стоматолог Джералд Мойър и инженерът Джон Матингли, той помага за почистването на зъбите от плака и други натрупвания. Отговорът на въпроса „Как да изберем зъбен душ?“ не е еднозначен. Както всеки друг продукт за устна хигиена, няма два напълно еднакви зъбни душа, затова и изборът не е лесен, но ще ви помогнем да намерите най-подходящият за Вашите нужди!

Преносим или стационарен?

За да отговорите на въпроса си „Как да избера зъбен душ?“, първо помислете дали ви е необходим преносим или стационарен такъв. Безжичните зъбни душове често имат по-малък контейнер за вода и малко по-ниска сила на струята. Техните предимства са, че са по-леки, компактни и лесни за пренасяне – лесно може да ги вземете в куфара за почивката.

Чувствителност на зъбите и венците

Няма как да изберем зъбен душ без да вземем първо предвид чувствителността на зъбите си. Някои хора имат по-чувствителни зъби и венци, и за тях е важно зъбният им душ да е с контролирана сила на струята. При честа употреба на този инструмент, зъбите свикват и тогава може да се използва и по-силна струя, която да почисти в дълбочина. При всички положения, добре е уредът, който ще изберете, да има възможност за промяна на силата на струята.

Презареждаща батерия или батерии за еднократна употреба?

Поинтересувайте се дали зъбният душ е с вградена батерия или с няколко батерии за еднократна употреба. Когато батерията на презареждащите се устройства се изразходи е необходимо само да го включите в контакта и много скоро може отново да го използвате. За зъбните душове без вградена батерия е нужно да имате няколко батерии подръка, за да можете да смените изразходваните.

Как да изберем зъбен душ с достатъчно голям контейнер?

За наистина качествено почистване на устата е нужно да се отдели внимание на всеки зъб и да се почисти от всички страни. За няколко минути употреба са нужни поне 200мл. вода. С тази цел е добре да изберете зъбен душ с достатъчно голям контейнер, който да позволи цялостно почистване без да е нужно допълнително наливане на вода.


Имайки предвид тези съвети, за нас няма съмнение, че вече ще можете с увереност да отговорите на въпроса „Как да изберем зъбен душ?“. Зъбните душове са едни от най-полезните уреди за лична устна хигиена и несъмнено е добре всеки да избере най-подходящият за себе си. Надяваме се, че с наша помощ ще можете да изберете перфектният зъбен душ, който да ви служи дълго време!